Bilgisayar Kendi Kendine Kapanıyor +5 Çözüm
Bilgisayarınızın sürekli kendi kendine kapanması, aniden kendi kendine kapanması ve sürekli yeniden başlatmasının birçok nedeni olabilir.
İçindekiler
Bilgisayar Kendi Kendine Kapanıyor!
Bilgisayarınızın hangi nedenlerden dolayı kapandığını anlayabilmenizin en kısa yolu, bilgisayarda en son ne yaptıktan sonra bu durumla karşı karşıya kaldığını düşünmektir.
Çünkü bir bilgisayar durduk yere kendini kapatmaz ve yeniden başlatmaz. Mesela bizler uykumuz geldiği için uyuruz yani uyumamız için bir neden vardır. Bilgisayarın yeniden başlatmasının bir nedeni de vardır ve kendiliğinden oluşmaz.
Yaptığınız bir hatadan dolayı veya eskiyen bilgisayar olmasından dolayı kapanabilir. Lafı fazla dolandırmadan gelin sizlere geçenlerde bizzat yaşayarak tecrübe edindiğim bilgisayarın kapanmasına neden olabilecek durumları ve bunların çözümlerini anlatayım.
1-İşlemcinin Çok Fazla Isınması!
Bilgisayar kendi kendine kapanıyor veya yeniden başlatıyor diyorsanız buna neden olabilecek en önemli unsur işlemci olabilir. İşlemciniz bir anda kullandığınız uygulamalar ve ağır programlar nedeniyle ısınmaya başlar. Çünkü ağır programlara bir anda güç yetiremez.
Spor salonunda ağırlık kaldırdığınız zamanları düşünün, nasıl da vücudunuz sıcacık oluyor. İşlemcilerde bu konuda aynıdır. Ne kadar üzerine yük binerse ısınmaya başlar. Daha fazla yük binince de güç yetiremez ve bilgisayarı kapatır veya yeniden başlatır.
Yeniden başlatmasının da bir sebebi var. Eğer çok daha fazla yük binerse çok daha fazla ısınacak. Haliyle çok fazla ısıya ulaşacağından bilgisayarın donanımlarını etkilemesin, yakmasın diye direkt bilgisayarı yeniden başlatır.
Çözüm
Bunun çözümü aslında aklınızda oluşmaya başlamıştır. Buradaki problem sıcaklıktır. Bu sıcaklığı düşürmenin yollarını aramamız gerekiyor. Sıcaklığı düşürebilmeniz için bilgisayarınıza iyi bir temizlik yapabilirsiniz veya bilgisayarınızın yan kapağını açık bırakabilirsiniz.
Eğer imkânınız varsa bilgisayar ek bir fan da takabilirsiniz. Daha detaylı soğutma teknikleri öğrenmek istersen aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsin.
2-İşlemci Fanının Tam Oturmaması
Bu problem aklınızın ucundan bile geçmeyebilir ama en bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununun en önemli detayları arasında yerini alan bir maddedir. İşlemci fanı, işlemcinizi soğutması amacıyla işlemcinin üzerine koyulan alt kısmı alüminyum yapıdan oluşan bir pervanedir.
Pervane soğuk hava üretir alüminyum yapıda üretilen bu soğuk havayı işlemciye iletir. Eğer işlemci fanı tam yerine oturmazsa yukarıda bahsedilen sıcaklık problemi ortaya çıkar. Sıcaklık problemi de bilgisayarın kapanmasına veyahut yeniden başlamasına neden olur. Bu nedenle de bilgisayar sürekli kapanıyor olabilir.
Çözüm
Bilgisayarınızdaki elektriği kesin. Kasanızın kapağını açın ve işlemci fanını sökün. İşlemci fanı, ana kart üzerinde bulunan tam ortada yer alan fandır. Direkt elinizle tutup çekmeye çalışmayın. İşlemci fanlarında genellikle 4 bacak bulunur ve bu bacaklar ana karta klipslerle tutunur.
İşlemci fanını çıkartabilmeniz için her bacağı, bacağın üzerinde bulunan ok yönüne doğru çevirmeniz gerekiyor. Çevirdikten sonra her bacağı tek tek yukarıya doğru çekin. Çektikten sonra fan otomatik olarak yerinden çıkmış olacaktır.
Eğer üzerinde toz varsa tozları temizlemeyi ihmal etmeyin. Tozları temizledikten işlemci fanının veya işlemcinin üzerinde termal macun var mı kontrol edin. Termal macun, işlemciniz ve işlemci fanınızın arasındaki bağlantıyı sağlayan krem tarzı maddedir.
Termal macun kurumuş veya hiç yoksa bilgisayar malzemesi satan yerlerden termal macun temin ederek işlemciniz üzerine mercimek tanesi kadar sürün. Sürdükten sonra işlemci fanını tekrar geri oturtun. Geri oturtmak için çıkartırken uyguladığınız adımların tam tersini yapın.
3-Ramların Oynaması
Ramların oturmaması veya tozlardan dolayı temassızlık etmesi bilgisayarınızın mavi ekran vererek kendi kendine kapanıyor sorununa neden olabilir. Eğer mavi ekranla karşılaşmıyorsanız muhtemelen problem Ramlardan kaynaklı değildir.
Ama işinizi garantiye almak adına bu maddeyi de uygulayın. Ramlar yerine oturmadığı zaman işlevlerini yapamaz hale gelirler. İşlevlerini yerine getiremediği için bilgisayarınızda Ram problemi ile karşılaşırsınız ve bilgisayarınız sağlıklı çalışmaz.
Tozlanması da bunlara bir örnektir. Araya giren toz Ram ile Ana kart arasındaki bağlantıyı kopararak sağlıklı çalışmayı önler. Bilgisayardaki tüm donanımlar aynı anda sağlıklı çalışmadığı için bilgisayar kendini sürekli yeniden başlatır. Bilgisayar sürekli kapanıyorsa bu durumdan da kaynaklı olabilir.
Çözüm
İşinizi garantiye almak adına Ramları temizleyin. Ram temizliğin en kolay çözümü silgi ile silmektir. Sizlere biraz saçma gelebilir ama silgi gerçekten çok iyi bir temizleyicidir.
Bilgisayarınızda bulunan Ramları çıkarın. Ana karta giren metalik kısmı önlü arkalı olmak üzere silgi ile silin ve tekrar takın. Eğer Ram soketinde toz varsa temizleyin.
4-Yanlış Yüklenen Sürücüler (Driverler)
Bu çoğu insanın aklına bile gelemeyecek bir problemdir. Bilgisayar kendi kendine kapanıyor diyorsanız sürücülerinizde bir problem olabilir. Sürücülerinizi güncelleme işlemi yaptığınız zaman arada sırada rastlanılacak bir durumdur. Yanlış yüklenen sürücüler bilgisayarınızın sağlıklı çalışmasını engeller.
Yanlış yüklemeden kasıt; misal veriyorum kendi ekran kartınızın sürücülerini yüklemek yerine başka ekran kartının sürücülerini yüklemektir. Bu da küçük ayakkabı giymeye benzer. Normalde size uygun olan bir ayakkabıyı giymek yerine ayağı küçük olan birinin ayakkabısını giymek gibi. Normal yürüyüşünüzü etkilediği için yürüyemez hâl alırsınız.
Çözüm
Bunun çözümü aslında doğru sürücüleri yüklemektir. Eğer teker teker sürücüleri yüklemek istemiyorsanız Driver Booster veya Driver Pack Solution gibi Driver güncelleme programlarını kullanabilirsiniz. Driver Pack Solution ücretsiz bir yazılımdır. Driver güncelleme programı Driver Booster’i indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
5-Yazılım Problemi
Kapanıp açılma problemi sadece donanımsal olmayabilir. Yazılım hataları da bilgisayarın sürekli kapanıp açılmasına neden olabilir. Yüklerken hata ile karşılaşılan işletim sistemi veya arka planda hata veren programlar bu problemin nedeni olabilir.
Yanlış yüklenmiş Windows yazılımı da sıkıntı çıkarabilir. Mesela bilgisayarınızın desteklemediği bit hızında Windows işletim sistemi atarsanız bu problemle çok sık karşılaşabilirsiniz. Daha açacak olursak 64 bit Windows yüklü olduğunu varsayalım bilgisayarınızda.
İşlemciniz bozuldu ve siz de 32 bitlik bir işlemci taktınız. O bilgisayarın kapanması muhtemeldir. Çünkü desteklenmeyen bir işlemci takılmış. Yani bilgisayarınızda kurulu olan işletim sistemi ve desteklenen işletim sistemi aynı olmalıdır.
Çözüm
Bu durumun en sağlam yolu bilgisayara format atmaktır. Eğer problemin hangi programdan kaynaklandığını bulursanız o programı kaldırarak problemi çözebilirsiniz.
6-Arızalı Hard disk
Çok nadir görülen problemdir diyebilirim. Ama bilgisayar kendi kendine kapanıyor sorununun bir parçası olabilir. Hard diskler o kadar çabuk bozulan parçalar değillerdir ama hassaslık konusunda en hassas donanım parçasıdır. Hard disklerin kartlarında problem olduğu zaman kafayı yemiş gibi çalışırlar.
Arızalı Hard diskler genellikle bilgisayarın açılmasını engeller veya donmalara neden olur. Yukarıdaki adımları uygulayıp sonuç alamadığınız durumda bu maddeyi uygulayın.
Çözüm
Hard diski başka bir bilgisayarda deneyerek arızalı olup olmadığını anlayın. Eğer arızalıysa yapacak bir şey yok cebinizden 3-5 kuruş çıkararak yeni bir Hard disk almanız gerekecek.
Yukarıdaki adımları uyguladığınız zaman “bilgisayar kendi kendine kapanıyor” şikayetinden kurtulmuş olacaksınız. Bütün sıraladığım maddeler kendimin deneyimlediği çözümlerdir. “Bilgisayar kendi kendine kapanıyor“ problemine kendi deneyimlerimle yanıt vermiş oldum.