Yenilenmiş Telefon Alınır mı?
Türkiye ekonomisinin en çok yansıdığı konulardan birinin telefon olduğunu net bir dille ifade edebilirim. Günümüz şartlarında artık telefon almak maddi anlamda çok zor. Bu nedenle ikinci el ve yenilenmiş telefonlara yönelim çok fazla.
Yenilenmiş telefon almadan önce akla tonlarca soru geliyor. Bunu bir telefon satıcısı olarak her şeyiyle birlikte anlatmak için buradayım. Yenilenmiş telefonları yakından inceleme fırsatım olduğu için bilgilerin doğruluğuna emin olabilirsiniz. Bütün şeffaflığı ile “Yenilenmiş telefon alınır mı?” anlatacağım.
İçindekiler
Yenilenmiş Telefon Nedir?
Yenilenmiş telefon almaktan ziyade ilk başta yenilenmiş telefonun tam anlamıyla ne olduğunu kavramak gerekir. Yenilenmiş telefon, normal kullanıcılardan alınmış ikinci el cihazların, problemlerinin giderilip tekrar satışa çıkarılmasıdır.
İkinci el bir telefon alımı yaparken bütün testlere sokmanız imkânsızdır. İmkânsızdan kasıt, telefonun içerisini açıp tek tek bütün parçaları inceleyip müdahale var mı yok mu onu teyit etmektir. Bu olay bir hayli zaman alır ve satıcı bu olayın gerçekleşmesine kesinlikle izin vermez. Çünkü telefonun içerisini açmak değerini düşürür.
İkinci el telefon, tam anlamıyla incelenemeyeceği gibi tam bir teşhiste koymak imkânsızdır. Bu yüzden yenilenmiş telefonların birer ikinci el telefon olduğunu unutmayın. Gerek operatörler, gerek diğer firmalar kullanıcılardan ikinci el telefonları tam anlamıyla test edemeden satın alırlar.
Satın alım işleminden sonra detaylı bir incelemeden geçirme fırsatı bulurlar. Bu inceleme sırasında karşılaşılan problemler düzeltilir ve tekrar alıcılara satılmak üzere satışa çıkarılır. Yani demem o ki aldığınız cihazlarda muhakkak farklı problemler baş göstermiştir. Bu problemler tamir ile düzeltilmiştir. Yenilenmiş cihazların çoğu tamir işleminden geçmiştir.
Bazı istisnalar kaideyi haliyle bozmaz. Böyle dedik diye bütün telefonların tamirden geçmiş olduğu anlamına gelmez. Tertemiz ikinci el telefonlarda firmalar tarafından alınmaktadır. Bu yüzden yenilenmiş telefonlar genellikle 3 baremde incelenir. Kötü, iyi ve mükemmel olmak üzere üç ayrı gruba taşınırlar.
Genellikle bu gruplama işi problemler ve kasa çiziği ile belirlenmektedir. Çok fazla çiziğin olması o telefonu kötü kategorisine taşır. Bu demek değildir ki her kötü baremde incelenen telefonun kasası çiziklerle doludur. Bu yanlış bir düşüncedir. Kasası tertemiz olup içerisindeki donanımlarında problem olan cihazlarda kötü kategorisine alınır.
Bir farklı deyişle telefonun yıpranma derecesine göre gruplandırma işlemine tabi tutulur. Buna örnek olarak bataryanın eskimesi verilebilir. Fakat birazdan mükemmel kategoride olan yenilenmiş telefonda nasıl bir sıkıntıyla karşılaştığımı dile getireceğim.
Yenilenmiş Telefon Alınır mı?
Öncelikle Vodafone bayisinde satış temsilcisi olarak çalıştığımı dile getirmek isterim. Bu işin içerisinde olduğumu dile getirmemin nedeni sözlerimin doğruluğunu teyit etmeniz açısındandır. Ben burada yanlışa yanlış, doğruya doğru demekle mükellefim.
Başımdan geçen bir olayı anlatınca mevzuyu daha iyi anlayacaksınız. Bir müşterimiz, mağazamıza gelerek yenilenmiş bir cihaz almak istediğini dile getirdi. Lakin henüz bayiler üzerinden yenilenmiş cihazların satışı yapılmamaktadır.
Arkadaşımıza Vodafone Yanımda uygulamasından nasıl sipariş verebileceği konusunda yardımcı olduk. Ve telefonun teslim edileceği adresi kendi bayimizin adresi olarak girdik. Sipariş ettiğimiz telefon mükemmel kategorisindeydi. Telefonun kaç gün içerisinde geldiğini inanın hatırlamıyorum ama fazla uzun sürmediğine kanaat getirebilirim.
Yenilenmiş telefon geldiğinde müşterimizi aradık ve bayimize gelmesi gerektiğini söyledik, kısa süre içerisinde bayimize müracaat etti. Kutuyu birlikte açtık. Karşılaştığım manzara gerçekten beni müşteriye mahcup etti. Sipariş ettiğimiz telefon İphone 8 Plus’tu. Kutuyu açtığımda çıkan şarj aletinin orijinal olmadığını gördüm.
Derme çatma bir şarj aleti koyarak göndermişler. Bunu görünce şirket adına kendim utandım. Müşteri yenilenmiş telefonu 12 ay fatura üzerine taksit seçeneği ile almıştı. Fiyatını tam hatırlamamakla beraber yaklaşık 9.000TL civarı olduğunu hatırlıyorum.
Taksitli olarak aldığı için vade farkı çıktı ortaya. Bu yüzden telefon bu kadar pahalı fiyata tekabül etti. Tabiri caizse 2. el bir telefona 9.000TL vermek inanın bana biraz saçma geldi. Kullanıcı şirkete güvenmiş olacak ki parasını hiç düşünmeden telefonu aldı.
Yani bu kadar para ödeyip sipariş ettiğiniz cihazın içerisinden çakma şarj aletinin çıkması sizce ne kadar doğru? Ben bir telefon uzmanı değilim ama yenilenmiş telefona takılan ekran çakma ekran gibiydi. Bu bilgi kesin değildir. Ben tahminimi söylüyorum.
Aslında bir kişinin başına bu durum geldi diye herkesin başına da gelecek anlamı taşımaz. Ama durumun ne kadar şans işi olduğunu varın siz düşünün. Bu ürünü 14 gün içerisinde koşulsuz iade edebilme seçeneğine sahipsiniz. Bu güzellik olmasa kesinlikle bulaşılacak iş değil.
14 gün içerisinde iade işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz fakat bir telefon için bu kadar uğraşmak kimin yapacağı bir iş? İade ettikten sonra bir daha cihaz alma şevkiniz kalır mı? Bunlar akılda kalan sorular oluyor. Bu soruların aklınızda yer edinmemesi için kesinlikle yeni telefon alın.
Yenilenmiş Cihazların Hileleri
Yukarıda bahsetmiş olduğum ikinci el telefonları kullanıcılardan alırken bazı olaylar gerçekleşiyor. Bunları duyunca şaşıracağınıza eminim. Az önce çakma ekran mevzusundan bahsettim. Tamamen, gelen telefonun ekranının orijinal olup olmadığını anlayamıyorsunuz.
Bayi çalışanları da aslında sizlerle aynı durumda. Müşteriden yenilenme sürecine göndermek için aldığı ikinci el cihazın ekranının orjinal olup olmadığını anlayamamaktadır. Geçirdiği testlerde de ekranın orijinal olup olmadığını anlayabileceği bir seçenek yoktur.
Durum böyle olunca Vodafone’ye satmak istediği telefonun ekranını çakma ekranlarla değiştirip satmaya kalkanlar oluyor. Yani bir müşteri ikinci el telefonunu Vodafone’ye getirip nakite çevirmek istediği zaman çakma ekran takılı olan cihazları getirebiliyor.
Bu bir nevi satış hilesi. Orjinal ekranı gidip yüksek bir tutara satıyor. Sonra çakma bir ekran taktırıp Vodafone’ye satıyor. Durum böyle olunca da yenilenmiş cihazların çakma ekranla gelme olasılığı çok yüksek oluyor.
Şuan için bir Vodafone Bayisi çalışanı olarak Vodafone’den yenilenmiş bir cihaz almanızı önermem. Bu kendi kişisel düşüncemdir. Kesinlikle bir insanı yönlendirmek amaçlanmamıştır. Olayları bütün şeffaflığı ile anlattım. Yenilenmiş cihazı zaten tavsiye etmem ama almadan önce bir kere daha düşünmenizi tavsiye ederim.
Sizce yenilenmiş telefon almak mantıklı mı? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda belirtiniz.